Αρχική σελίδα
Newsletter
Παρακαλούμε εισάγετε το e-mail σας αν θέλετε να καταχωρηθείτε στην λίστα αλληλογραφίας μας
 
επιλέξτε γλώσσα
en |gr
 

 

Ξ Ξ±ΟΞΉΞ±Ξ½ΟŒΟ‚ Ξ‘ΞΌΟ€Ξ΅Ξ»ΟŽΞ½Ξ±Ο‚
Ο αμπελώνας της Πάρου είναι ένας παραδοσιακός Αιγαιοπελαγίτικος αμπελώνας. Έχει τις ρίζες του πολύ βαθιά, από την εποχή του Κυκλαδίτικου Πολιτισμού (3200–2000 π.Χ.). Επικρατέστερη λευκή ποικιλία είναι η Μονεμβασιά, πρώιμη και υψηλόβαθμη.

Σύμφωνα με την κα Σταυρούλα Κουράκου Δρ. χημικό-οινολόγο η Πάρος είναι η κιβωτός που διέσωσε την ποικιλία Μονεμβασιά (Malvasia) από τη Βενετοκρατία μέχρι σήμερα.
click to enlarge
Ακολουθεί η Μαντηλαριά, ερυθρή ποικιλία πλούσια σε χρώμα. Και οι δύο δίνουν οίνους Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας.

Άλλες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Αηδάνι Μαύρο, η Βάφτρα, το Καραμπραήμι, το Αηδάνι Άσπρο, το Ασύρτικο, το Σαββατιανό, η Μαλαγουζιά, ο Ροδίτης, το Μαλουκάτο και το Ποταμήσι.
click to enlarge
Η τουριστική ανάπτυξη έχει περιορίσει τον αμπελώνα σε 6000 στρέμματα. Είναι μικρές εκτάσεις διάσπαρτες σε όλο το νησί διαμορφωμένες σε πεζούλες, όταν απαιτείται και περιφραγμένες με ξερολιθιά.

Το έδαφος είναι φτωχό, ξηρό, με αμμώδη – αμμοαργιλώδη υφή. Ο χειμώνας είναι ήπιος με λίγες βροχές, ενώ τα καλοκαίρια με τα ισχυρά μελτέμια είναι δροσερά.
Η απόδοση δεν ξεπερνά τα 800 kg/στρ.
click to enlarge
Powered by Marinet